Gesuikerde viooltjes
Bij viooltjes draait alles om kleur en geur.
Je kunt ze rauw eten op salades en er gerechten mee garneren.
Gebak kun je decoreren met gesuikerde viooltjes.
De kleintjes (Viola cornuta) hebben de grootste charme maar ook de grote tuinviolen (Viola F1) zijn eetbaar.
Bereiding gesuikerde viooltjes
Knip de bloempjes voorzichtig van de plant.
Gooi de plant niet weg! Er komen telkens nieuwe bloemen.
Was en droog de bloemetjes voorzichtig en verwijder de steeltjes.
Klop een eiwit los met een halve eetlepel water.
Bestrijk de bloemetjes zorgvuldig met een penseeltje met eiwit en strooi er direct fijne kristalsuiker (geen poedersuiker!!) over.
Laat ze goed drogen op vetvrij papier, bijvoorbeeld op een warm plekje in de zon of in een lauwe oven (maximaal 35 °C).
Als je dit herhaalt, kun je de gesuikerde viooltjes wat langer bewaren in een goed afgesloten trommel.
Beeldschoon op cakejes en taart!