Kuipplanten bij Tuincentrum Daniels

Kuipplanten bij Tuincentrum Daniels

Kuipplanten bij Tuincentrum Daniels – informatie door de Oranjerievereniging

Mensen gaan tegenwoordig steeds verder op vakantie. Ze komen daardoor ook vaak in subtropische of zelfs tropische gebieden. Ze maken daar kennis met de overvloedige natuur. De planten bloeien daar immers vaak langer, uitbundiger en met mooiere kleuren dan de planten in Nederland. Vakantiegangers nemen zaadjes en stekjes mee naar huis. Of zij gaan in Nederland zoeken naar die mooie planten die zij elders gezien hebben. Deze planten hebben echter in ons koude kikkerlandje ’s winters extra bescherming nodig of zij moeten in een vorstvrije kas of zelfs binnenshuis overwinteren. Dat gaat alleen als zij in potten of kuipen staan. Vandaar de naam kuipplanten.

Ze geven de voorkeur aan een zonnige luwe plaats en, mits goed verzorgd, ze belonen hun eigenaar dan ook lange tijd met hun prachtige exotische bloemen, vruchten of bladeren.
Omdat deze planten niet tegen vorst bestand zijn, worden ze in potten gekweekt, zodat ze in de winter naar een vorstvrije ruimte kunnen worden overgebracht.

Vanaf de zeventiende eeuw werden in houten kuipen gekweekte sinaasappelbomen, toen oranjebomen genoemd, zeer geliefd. Bij menig kasteel of landhuis had men er een flinke verzameling van, die in latere jaren werd aangevuld met andere subtropische planten.
In de winter werden al deze, soms zeer grote planten in een speciaal gebouw bewaard - een "oranjerie" - met grote ramen op het zuiden. Zo’n oranjerie werd verwarmd met behulp van een kachel. De naam "oranjerieplanten" is dus afgeleid van het vroegere winterverblijf van de planten, de oranjerie.

Liefhebbers van kuipplanten hebben in 1985 verenigd de Oranjerievereniging opgericht. Er is een verenigingsblad “de Parel” dat tweemaandelijks uitkomt. Hierin staat veel informatie over kuipplanten en uiteraard ook verenigingsnieuws. Daarnaast is er ook een website: www.oranjerievereniging.nl met heel veel informatie en mooie foto’s van prachtige kuipplanten.

Deze landelijke vereniging, met 650 leden, bestaat uit 5 regio’s. De leden van zo’n regio komen geregeld samen om hun ervaringen met het kweken van kuipplanten met elkaar te delen. Regio’s organiseren ook excursies en reizen naar kwekers, tuinen en zelfs verre oorden zoals Mainau (Bodensee), Kent in Zuid-Engeland, Schotland, Ierland of het bloemeneiland Madeira. Dit jaar is er in juni een reis naar Normandië in Frankrijk. Er zijn nog enkele plaatsen vrij in de bus! Daarnaast staan zij op evenementen en tentoonstellingen met een infostand waar zij deskundige adviezen geven met betrekking tot aanschaf, kweken en verzorgen van kuipplanten. Om er enkele te noemen: “Tuin Idee” in Den Bosch, “Bloem en Tuin” in Nuenen en “Tuindagen Slot Zuylen”. En nu dus ook tijdens het rozenweekend op 1 en 2 juni 2013 bij Tuincentrum Daniels in Vlodrop.

Regio 3 van de Oranjerievereniging omvat oostelijk Noord-Brabant, Limburg en Oost-België. De leden komen tweemaandelijks op de eerste vrijdagavond van de oneven maanden bij elkaar in het Limburgse Haelen. Er is dan een lezing, een verloting van kuipplanten en een plant van de maand. Daarnaast is er een winkeltje voor o.a. meststoffen en andere hulpmiddelen voor het verzorgen van kuipplanten. Ook kunnen er plantjes geruild of verkocht worden. Een keer per jaar, in juli, is er een grote veiling waar leden hun planten kunnen kopen en verkopen. Sinds enige jaren exploiteert regio 3 ook een zogenaamde overwinteringskas in Heythuysen waar leden en ook niet-leden hun kuipplanten tegen een kleine vergoeding kunnen laten overwinteren.

Voor meer informatie kunt u terecht op de website of via e-mail hieronder vermeld.

Lidmaatschap kost slechts € 34,00 per kalenderjaar. Voor dit bedrag is ook uw partner lid!

Aanmelding als lid kunt u schriftelijk doen bij de ledenadministratie van de Oranjerievereniging,  Hei 8a, 5991 PC Baarlo, maar ook via e-mail of onze website  info@oranjerievereniging.nl

Bron: www.oranjerievereniging.nl
Volg jij ons al?

Altijd op de hoogte zijn van de laatste Daniëls nieuwtjes en hipste trends?

Volg ons dan ook op;